CHOCOLATE CAKE ( update )





Ze względu na to, że od dziecka jestem miłośniczką czekolady, zawsze na urodziny mama robiła mi tort czekoladowy. Nie było to zwykle ciasto z kakaowego biszkoptu, przekładany kremem, ale prawdziwy mocno czekoladowy, wysoki tort.
Uwierzcie mi, że jest o niebo lepszy od kupnego tortu, nawet z najlepszych piekarni. Ci co bywali na moich urodzinach coś o tym wiedzą hahaha. 
Zapraszam do pieczenia!


SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • gorzka czekolada ( 200g )
  • mąka kokosowa/pszenna ( 150g )
  • ksylitolu/ zwykły cukier ( 300g )
  • jogurt naturalny ( 80ml )
  • masło ( 200g )
  • 3 jajka
  • soda oczyszczona ( 1/4 łyżeczki )
  • szczypta soli
  • kako ( 2 łyżki )
  • kawa rozpuszczalna ( 1 łyżka )
  • proszek do pieczenia ( pół łyżeczki )
SKŁADNIKI NA KREM:
  • mleczna czekolada ( 200g )
  • śmietanka 30% ( 250ml )
  • ksylitol/cukier ( 2 łyżki )
* ja przekładam jeszcze frużeliną wiśniową ( mrożone wiśnie należy przesypać 2 łyżkami cukru i zostawić na dwie godziny do zgęstnienia )

POLEWA I DEKORACJA:
  • śmietanka kremówka 36% (150ml)
  • mleczna czekolada (150g)
  • miód ( łyżka)
  • dowolne kwiaty
  • chocolate chips 
PRZYGOTOWANIE:

    Ciasto:
  • Nastaw piekarnik na 160 stopni C. Tortownice dokładnie wysmaruj odrobiną masła, by ciasto nie przykleiło się do naczynia.
  • Połam czekoladę na kosteczki, masło pokrój na 4 części i umieść wszystko w garnku. Kawę rozpuść w 1/2 szklanki zimnej wody i wlej do garnka. Podgrzewaj na małym ogniu doglądając i mieszając co jakiś czas. UWAGA. Czekolada może się łatwo zważyć ( zrobią się grudki ). Gdy masa się roztopi odstaw z ognia i mieszaj do połączenia wszystkich składników.
  • Przygotuj dwie duże miski, do jednej wsyp wszystkie suche składniki, zaczynając od mąki i cukru. Do drugiej wrzuć jajka i roztrzep widelcem, następnie dodaj jogurt i wymieszaj. 
  • Do garnka z czekoladą wsyp zawartość pierwszej miski i wlej z drugiej. Wszystko dokładnie wymieszaj i przelej do formy. Gotową masę wstaw do piekarnika na 1 godzinę.
* UWAGA! Powtórz dwukrotnie, by tort był wysoki!

     Krem:
  • Przełam czekoladę na kosteczki, włóż do miski, a w garnku zagotuj śmietankę z cukrem. Przelej śmietankę do miseczki z czekoladą i wymieszaj na gładką masę. Odstaw do wystudzenia, aż masa zgęstnieje.
     Polewa:
  • Wszystkie składniki wrzuć do garnka i mieszaj na małym ogniu, aż masa się roztopi.