Kupiłam nową formę do pieczenia i koniecznie chciałam ją przetestować, ale ze względu na te upały nie chciałam piec nic ciężkiego, jak ciasto czekoladowe, czy marchewkowe - moje ulubione. Myślałam o tarcie owocowej, szarlotce lub serniku. Padło na sernik. A konkretniej, sernik limonkowy z dodatkiem białej czekolady i musem z owoców leśnych. Lekki, puszysty, chłodzący, idealny na upały!
Zapraszam do przepisu :)
SPÓD:
100 g daktyli
100 g dowolnych orzechów lub płatków owsianych
MASA SEROWA:
1 kg zmielonego twarogu
1 szklanka ksylitolu
1 budyń śmietankowy bez cukru
skórka z 1/2 cytryny
sok z połowy limonki
100g białej czekolady
5 jajek
100 ml śmietanki kremówki
MUS Z OWOCÓW LEŚNYCH:
200 g konfitury z owoców leśnych (najlepiej domowej*)
4 łyżki zmielonego ksylitolu
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki soku jabłkowego
DEKORACJA:
limonka
maliny
porzeczki
wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE:
- namoczyć daktyle w gorącej wodzie (10 minut), a następnie zblendować z obranymi orzechami, bądź płatkami owsianymi. Ulepić masę ręcznie i wyłożyć spód tortownicy - 25cm
- do miski przełożyć twaróg, ksylitol, skórkę, sok, budyń oraz roztopioną czekoladę. Zmiksować, aż masa będzie gładka, a następnie dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać śmietankę kremówkę i zmiksować. Masę wylać do tortownicy i piec przez 15 minut w 175 stopniach C. Po upłynięciu czasu piec przez 90 minut w 120 stopniach C.
- Podczas studzenia się sernika ( po upieczeniu ) rozpuścić w garnku żelatynę z sokiem jabłkowym, odstawić na 10 minut, a następnie podgrzewać przez 2 minuty. Odstawić z ognia i dodać zmiksowaną na gładką masę konfiturę. Dodać do ubitej śmietany i zmiksować. Wyłożyć na wystudzony sernik i wstawić na noc do lodówki :)
Smacznego !!!




Brak komentarzy :
Prześlij komentarz